Omgeving

Munkfors

 • Het huis staat in het buurtschap Forsudden, Mossängen, vlak buiten Munkfors.
 • Munkfors is een plaats met ongeveer 4000 inwoners. Het centrum ligt op ongeveer 4 km afstand, met de auto is dit nog geen 5 minuten rijden. Wandelen naar het centrum is ook een leuke ervaring. Je kunt de rivier de Klarälven (die loopt aan de overkant van de straat) vlakbij ons huis oversteken over verschillende bruggetjes (dit kan ook met de fiets), er is daar een dam in de rivier met allerlei watervalletjes. ’s Zomers worden de dammen soms opengezet zodat de waterval enorm is. Hier vlakbij zijn allerlei musea (zie ook hieronder)
 • Alle voorzieningen zijn aanwezig, zoals 2 supermarkten (10 minuten fietsen), een apotheek, een pinautomaat. Ook is er een overdekt centrum met o.a. een vvv kantoor en een restaurant. Er is in Munkfors een Nederlandse bakker/conditorei met heerlijke broodjes en taart (en een groot terras), een pizzeria (lekker en goedkoop).
 • of ga pannenkoeken of een hamburger eten bij het pannkakshus in Mjönäs. 
 •  https://www.facebook.com/Mjonaspannkakshus
 • De woning is door zijn ligging een ideaal uitgangspunt voor leuke uitstapjes naar bijvoorbeeld Sunne, Torsby, Hagfors en Karlstad. Of Arvika, een leuk authentiek plaatsje.
 • In het huis vind u diverse boeken en folders over de omgeving en plattegronden en kaarten
 • in Zweden kun je overal voor een klein bedrag lunchen, meestal met een saladebuffet en inclusief koffie/thee/water

fietsen en wandelen

 • Aan de overzijde van de rivier (te bereiken met de loopbruggen vlakbij), loopt een toeristisch fietspad (detailkaart, klik hier). Waar vroeger een drukke spoorlijn lag, is de rails nu weggehaald en is het baanvak geasfalteerd. Ideaal voor als u de natuur in Värmland per fiets wilt ontdekken, zonder rekening te hoeven houden met auto's. Klarälvsbanan, zoals de spoorweg ook wordt genoemd, is een fraai fiets- en inlinepad van Munkfors tot het meer Kroppkärrssjön in Karlstad. Maar liefst 65 autovrije kilometer! Of 30 kilometer naar het noorden, naar Uddeholm: www.klaralvsbanan.se. Fiets bijvoorbeeld naar het Stensdalens ijscafé (glasscafe) aan de Hedåsvägen 14 (aan de Bliavägen) in Ransäter
 • Fietsen zijn beschikbaar bij het huis en huren kan o.a. bij de VVV in Munkfors en bij de Storangens camping (zie onder kano varen)
 • Er zijn vele uitgezette wandelroutes, waarvan een hele mooie dicht bij ons huis begint: Wandelroute Munkfors, http://www.munkfors.se/showpage.asp
 • Met een speciaal karretje (Dressin) kunt u fietsen over de rails van de oude spoorbaan van Uddeholm naar Hagfors. U gaat dwars door de natuur en eindigt midden in de stad bij het treinmuseum (kinderen mogen op alle treinen!). In begin juli staan de lupines vol in bloei en kunt u genieten van de geur en de paars-/roze velden! Voor kleine kinderen zijn er speciale fietsstoeltjes met gordels

 zwemmen, kano en vlot varen

 • Overal in de directe omgeving zijn meren te vinden, je kan hier uitstekend vissen, zwemmen (beetje koud) en varen. Ook de prachtige rivier "de Klarälven" ligt dus op een steenworp van het huis. Bij deze rivier is het ook goed vissen (vergunning kost ongeveer 45 SEK per dag), zwemmen en varen geblazen.
 • Je kunt ook kano’s huren, o.a. bij de Storängens camping in Ransäter (www.storängenscamping.com), zij brengen je naar het centrum van Munkfors, en je peddelt stroomafwaarts naar de camping (dit zijn ook Nederlanders).

       Je kan ook per vlot de rivier afzakken.

 • meerdere avonden per week organiseert de Storängens camping een bever safari. Met een vlot wordt de rivier en de oevers afgespeurd naar bevers, sporen en beverburchten. Onderweg wordt een kampvuur gemaakt en is er tijd voor een hapje en een drankje (wel reserveren) (www.storängenscamping.com)
 • een vlot huren of een verzorgd dagje waterfun met oa met een banaan achter een boot kan ook bij http://www.sunnemoslantliv.com in Sunnemo. Hier kan je ook terecht voor een lekkere coupe ijs of een high tea.
 • Zweden staat dus bekend om de ontelbare meren. In de directe omgeving zijn er diverse zwemmeertjes met faciliteiten (zwemsteiger, kleedruimte, strandje, speelveldje, grillplaats): Het Rådastrand ligt bij een camping met winkeltje, je kan er 50 meter inlopen terwijl het water slechts tot aan je knieën komt, dus ideaal voor kleine kinderen.. www.radastrand.com Het Lakenesjön in Sörby blijft ook lang ondiep. Tussen Munkfors en Sunne (wegnr. 241) bevindt zich midden in de bossen het Rannsjön, Dit meer is wat dieper en dus minder geschikt voor kleine kinderen.
 • Sinds 2006 is in Sunne een groot waterpretpark geopend. Zeker met kinderen en mooi weer staat dit garant voor een leuk dagje uit https://www.sunnesommarland.se/ (gesloten gedurende 2020)

toeristisch

 • Ransäter heeft een van de meest imposante openluchtmusea van Zweden. Rond het oude hoofdgebouw, heeft hernbygdsföreningen (plaatselijke volkskundige vereniging) een heel dorp opgebouwd met een droogruimte voor vlas, een logement, een bakkerij, een kruidenier en een smidse. Verder zijn er musea te vinden over land- en bosbouw, jacht en visserij, ijzerbewerking en woningen uit verschillende eeuwen. Ransäters Hembygdsgård is zeker een bezoek waard, zelfs als er geen feest is.
 • Als men via de loopbruggen de rivier oversteekt komt men bij is het Gamla Brukets Museer. Hier staan allerlei bewegende modellen van de industrie die hier tot 50 jaar geleden was. Hier zijn tevens een brandweermuseum, een gereedschapsmuseum, een unieke verzameling met ijzeren stempels.

elanden, alpaca's, beren en wolven

 • in Karlstad is het leuke Mariebergsskogen, met een interactief museum over beren en wolven etc, grote speeltuinen, openluchtmuseum en rondrit met een treintje.  https://www.mariebergsskogen.se/
 • zo'n 35 km naar het noorden is door een Nederlandse familie het Värmlands Älgar & alpackor park gestart, met elanden en alpaca's (berglama's), zie www.moose-world.com

naar het noorden, Dalarna

 • In het mijngebied rond de Grote Koperberg Kopparberget in Falun werd sinds de 9de eeuw koper gewonnen. De Grote Koperberg in Falun was in de 17de eeuw een belangrijk industriegebied en belangrijkste vindplaats van koper in Zweden. Bijproduct van de Falun Grote Koperberg was de grondstof voor de bekende Zweedse rode verf Falun-rood, genoemd naar de plaats Falun. In 1992 werd de Grote Koperberg in Falun gesloten. Met cape en veiligheidshelm kan men met een gids de UNESCO Werelderfgoedsite Grote Koperberg in Falun bezoeken

 • 10 km ten oosten van Falun is in Sundborn het 19e eeuwse huis van Carl Larsson, dat nu museum is, te bewonderen. http://www.clg.se/encarl.aspx

 • shoppen

 • Als je wilt shoppen: Bergvik Köpcenter in Karlstad (60 km) heeft 58 winkels waaronder: H&M, Ecco shop, Expert, Intersport, McDonalds, Subway, een grote supermarkt en een IKEA. Er komen 7,3 miljoen bezoekers per jaar naar Bergvik. Het centrum heeft ook veel winkels, en vind ik gezelliger.

 • ook altijd leuk vinden we de kringloopwinkels, bv Gengavan in de wijk Vaxnäs in Karlstad

klimaat en wintersport

 • Dankzij de warme golfstroom is de temperatuur in Zweden in verhouding heel mild. De zomers zijn er vaak net zo warm als in Nederland en bovendien minder regenachtig. En Värmland heeft de meeste zonne-uren van Zweden. En de dagen zijn veel langer natuurlijk. De Zweedse winter is door de noordelijke ligging kouder dan in Nederland
 • Gedurende de wintermaanden biedt de omgeving volop wintersportmogelijkheden. Langlaufen kan vanaf de voordeur of op de diverse loipes. Op sommige grote meren zijn schaatsbanen aangelegd.
 • Om te skiën heeft het stadje Sunne (30 km) diverse pistes. Een veel groter skigebied ligt in Branas op zo’n 80 km afstand. Zweden kent geen après-ski, maar na een inspannend middagje skiën wordt er wel vaak gebarbecued bij de piste. En wanneer er onvoldoende sneeuw ligt: In Torsby bevindt zich de langste overdekte skitunnel van Zweden.
 • Heel veel meer activiteiten zijn te vinden in het boek met folders in ons huis en bij de links
foto1 foto2 foto3 foto4